DECA NAS UČE PAMETI! Dečaci i devojčice iz Srbije, Hrvatske, BiH, CG vole se i navijaju kao braća rođena! ONI SU NADA ZA BALKAN BEZ KRVI! (FOTO) (VIDEO)

Mnogi od njih rođeni su posle ratova u Bosni i Hrvatskoj

 

Svakog jula i avgusta svedoci smo podsećanja na zločine u Srebrenici i hrvatsku akciju “Oluja”. Dok jedna strana slavi, a druga žali, sportisti se trude da daju primer i smire tenzije koliko god mogu.

 

Zna se da je Novak Đoković dao podršku hrvatskim fudbalerima na Svetskom prvenstvu u Rusiji kao i da je u Torontu trenirao sa Marinom Čilićem.

 

 

Poznato je i da je srpska atletska kraljica Ivana Španović dobra prijateljica sa Hrvaticom Sandrom Perković, a veliki sportisti i gospoda su i selektori vaterpolo reprezentacija Srbije i Hrvatske Dejan Savić i Ivica Tucak.

 

Dok se sportisti trude da sport ostane čist, političari ih zloupotrebljavaju vodeći neke svoje izmišljene bitke, ali, uprkos tome, ima nade da će na Balkanu da zavlada mir i sloga jednog dana.

 

Pre utakmice rivali, a posle prijatelji: Tucak i Savić
Pre utakmice rivali, a posle prijatelji: Tucak i Savić foto: EPA/Szilard Koszticsak

Da je to tako, pokazale su mlade nade sporta sa ovih prostora. Dečaci i devojčice, od kojih su mnogi rođeni posle ratova vođenih u Bosni i Hrvatskoj devedesetih još jednom su pokazali da je sport igra, a ne rat, podrška, a ne pozivanje na linč, prijateljstvo, a ne borba na život i smrt.

 

 

Juniorska košarkaška reprezentacija Srbije osvojila je u nedelju titulu prvaka Evrope. “Orlići” su tako pokazali da košarka ima svetlu budućnost, a zlato su proslavili sa vršnjacima iz Crne Gore.

 

Međutim, ovo nije bio jedini primer kada su deca iz Srbije i deca iz država iz regiona zajedno slavili uspehe i navijali jedni za druge.

 

Posle plasmana u finale Evropskog prvenstva 2017. godine za juniorke, Srpkinje je u hotelu sačekalo lepo iznenađenje. Mlade Hrvatice su ih dočekale i zajedno sa njima uz pesmu grupe Kolonija “Svijet voli pobjednike” proslavile uspeh.

Prema rečima devojaka posle osvajanja srebra 2017. godine, osim Hrvatica, podršku su im davale i igračice Bosne i Hercegovine i Slovenije.

 

Tako je bilo i ove godine na Evropskom prvenstvu za košarkašice starosti do 20 godina.

 

Najpre su tokom polufinala i finala članice hrvatske reprezentacije sa tribina bodrile naše igračice koje su igrale utakmice. Posebno je bila upečatljiva slika devojke u opremi hrvatskog nacionalnog tima sa ispisanim Srbija na obrazima.

 

Takođe, potom su im priredile doček u hotelu uz pesmu Jale brata i Bube Korelija, koju su sve zajedno pevale tokom trajanja takmičenja.

 

Kako je kasnije otkriveno zajedno sa njima su slavile isto tako i slovenačke košarkašice, koje su takođe bile u istom hotelu.

 

Deca su pokazala odraslima da je vreme da se zakopaju ratne sekire, da je rat gotov pre više od 20 godina i da narodi na Balkanu mogu i moraju da se oslanjaju jedni na druge.

 

Izvor: Espreso.rs