Nemačka vapi za zanatlijama: Plate su i više nego odlične, a ovi profili su im najpotrebniji

Godinama se premalo mladih odlučivalo za obrazovanje za neka zanatska zanimanja poput vodoinstalatera, molera ili parketara tako da je nastao akutni problem s manjkom stručnjaka

Evri, Branderburška kapija, Nemačka, posao
Foto-ilustracija: pixabay.com, Wikimedia/Pierre-Selim Huard

Nemci zbog nedostatka zanatlija već sad u proseku čekaju preko deset nedelja na obavljanje neke zanatske usluge, a situacija bi u bliskoj budućnosti mogla da se pogorša, saopštilo je udruženje nemačkih zanatlija.

– Narudžbi trenutno ima toliko da su zanatlije prisiljene da odbijaju sve nove ako ne dolaze od stalnih mušterija – kaže Funk Hans Peter Volsajfer, predsednik udruženja nemačkih zanatlija.

On je ukazao na to da se godinama premalo mladih odlučivalo za obrazovanje za neka zanatska zanimanja poput vodoinstalatera, molera ili parketara tako da je nastao akutni problem s manjkom stručnjaka.

– Svake godine nam nedostaje 15 do 20 hiljada naučnika – rekao je Volsajfer.

Posao mogu da nađu i vodoinstalateri Foto: Pixabay

Problem bi se mogao dodatno pogoršati u narednom periodu jer se očekuje velika smena generacija u zanatskim radionicama.

– Mnogi odlaze u penzije i strahujemo da veliki broj radionica neće imati ko da preuzme – objašnjava Volsajfer.

– Trenutno najviše nedostaje limara, vodoinstalatera, montera centralnog grejanja – kaže i dodaje da zanatlije imaju relativno visoka primanja.

– Majstor na vodećoj funkciji može mesečno da zaradi od 3.500 do 5.500 evra bruto – napominje predsednik udruženja nemačkih zanatlija.

Izvor: Telegraf.rs/Index.hr